mandag 7. april 2014

Hva er kredittscore?

Med dagens moderne teknologi, så ville du neppe trodd oss dersom vi fortale deg hvor mye sensitiv informasjon som er lagret om deg i nasjonale databaser. Sensitiv informasjon som din betalingshistorikk er tilgjengelig for banker og andre på forespørsel, via en kredittsjekk. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva kredittscore er, og hva den betyr for deg som skal søke om lån.


En Poengsum

Kredittscore er en poengsum som alle nordmenn har fått fastsatt fra kredittbyråer. Avhengig av hvilket firma du spør, så vil de operere med ulike skalaer. Enkelte har for eksempel poengsummer fra 0 til 100, mens andre opererer med 0 til 300. I denne artikkelen skal vi bruke Lindorff som eksempel, som bruker førstnevnte som skala. Hos dem hadde nordmenn en snittscore på litt over 57 i 2011, noe som tilsvarer at de fleste gjør det ganske greit.
Kredittscoren kan tolkes følgende: Har du under 10 i kredittscore, så ryker du sannsynligvis på søknaden. Hvis du har mellom 10 og 18, så må du igjennom en ekstrakontroll som kanskje kan gi deg innvilget søknad. Alle over denne poengsummen får som regel innvilget søknaden sin. Du kan selv finne ut av din kredittscore ved å ta kontakt med et slikt firma, så slipper du eventuelle overraskelser når du skal søke om lån.

Betalingsanmerkninger

Den vanligste årsaken til at man får nedsatt sin kredittscore, er at man har fått betalingsanmerkninger hos noen man ikke har betalt i tide til. Andre grunner kan være at du endrer adressen din ofte, eller at inntekten din varierer alt for mye. Husk at det sjeldent er noen krise dersom du skulle havne i en uheldig situasjon en enkelt gang, men dersom det gjentar seg over tid, så kan kredittscoren forhindre at du får tilgang til alle typer lån i fremtiden.

http://www.dinside.no/866433/slik-blir-du-vurdert-av-kredittselskapene
http://vgd.no/forbruker/oekonomi/tema/1541265/tittel/hva-er-kredittscore

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar