mandag 7. april 2014

Fordeler og ulemper med et kredittkort

Med et kredittkort på innerlomma kan du føle deg som eieren av selv det mest luksuriøse utestedet. For kredittkort gjør noe med oss, med den tilgangen til store summer det gir oss. Dette kan kanskje være både en fordel og ulempe med kredittkort – alt etter hvem som bærer det. Vi vil nemlig påstå at det kun finnes fordeler å finne i kredittkort, så lenge du vet hvordan du skal bruke det. La oss se nærmere på hva som veier for, og ikke minst det som veier imot for å eie et kredittkort.


Vi tar fordelene først


Dette avsnittet kommer til å være langt lengre enn når vi skal snakke om ulempene – rett og slett fordi fordelene er såpass mange flere. Blant annet er det viktigste at kredittkort gir deg en unik sikkerhet, uansett hvor du befinner deg. Skulle du for eksempel befinne deg i utlandet og oppdage at den vanlige bankkontoen har blitt raskere tom en først antatt, så vil et kredittkort kunne redde ferien. Det samme gjelder rent sikkerhetsmessig. Skulle du bli utsatt for svindel, så har du langt større rettigheter ettersom det er bankens penger som forsvinner.


Dette gjelder spesielt ved netthandel, der du er beskyttet av kredittkjøpsloven når du handler. Hvis du handler flybilletter, konsertbilletter og lignende med et kredittkort, så er du sikret at tapet dekkes av banken dersom det respektive selskapet skulle gå konkurs og du ikke skulle få den tjenesten du har betalt for. Dette gjelder ikke hvis man bruker et vanlig bankkort.
Kredittkort har også fordeler i form av at det er pengebesparende. Du kan for eksempel finne et kort som gir deg avslag på bensin og diesel, eller finne et som gir deg rabatter når du handler i nettbutikker. Enkelte kort er såpass generøse at de gir deg prosentvise bonuser når du handler i butikker over hele verden, slik at du gjennom et år kan samle opp en ganske så solid bonuspott. Ikke minst kan du utnytte kortet når du reiser, ettersom mange kredittkort har reiseforsikring innbakt i kortet.

Og så var det ulempene


Som nevnt innledningsvis, så finnes det kun ulemper med et kredittkort dersom du selv klarer å skape de. Med dette mener vi at ulempene først kommer når du ikke betaler regningene dine. De fleste kredittkort har nemlig en rentefri periode på opptil 50 dager, som betyr at du i løpet av disse dagene kan bruke kredittkortet helt gratis uten gebyrer og rentekostnader. Når disse dagene er over, så kan det dog bli dyrt for deg dersom du ikke er oppmerksom.For renten er det som ofte feller kredittkortene som gunstig betalingsmiddel. Mange kredittkort har en effektiv rente opp mot 30 prosent, noe som gjør at det raskt blir dyrt dersom du ikke gjør opp for deg innen «tidsfristen». Det er naturligvis intet problem å betale ned over lengre tid dersom man er forberedt på kostnadene, men problemet med kredittkort er at mange ikke er det. Moralen er enkel: Bruk kredittkortet med fornuft, så vil det bare gi deg fordeler.
Du kan leser mer om fordeler og ulemper om kredittkort på disse nettsidene:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar